Del indlægget

Snack dig til en sund hormonbalance

Phytoknækbrød

Din hormonbalance påvirkes af mange faktorer. Blandt andet det du spiser. Det vil sige, at du gennem din kost kan hjælpe kroppen med at holde hormonbalancen. Det kan du bl.a. ved at spise planter, der indeholder så kaldte phytoøstrogener. Et planteøstrogen, der er mildere end vores egne østrogener, men virker på samme måde.

Det findes i planter som f.eks.:

Sojabønner, tofu, alle kålsorter, hvidløg, bælgfrugter, fennikel, selleri, persille, asparges, rabarber, avokado, kløver- og broccolispirer, cashewnødder, nigellafrø, græskarkerner, solsikkefrø, hørfrø, chia, sesamfrø.

2 lækre måder at snacke Phytoøstrogener på

En nem måde at få et skud phytoøstrogen på hver dag, er ved at lave en blanding af græskarkerner solsikkefrø, hørfrø, chia og sesamfrø. Du opbevarer blandingen i et lukket glas eller bøtte og spiser 3 spsk. om dagen. For at kroppen kan optage og bruge de gode olier, der er i f.eks. hørfrø skal skallen brydes. Det kan du gøre ved at kværne de 3 spsk. i en kaffekværn eller en morder. Kværn kun det du skal bruge, da det hurtigt bliver harsk når skallen er brudt.

Du kan også vælge at riste 3 spsk. på panden til det begynder at poppe.

Jeg bruger phytoblandingen som drys på f.eks. grød, risretter, tykke supper eller yoghurt.

En anden lækker måde at snacke phytoøstrogen er ved at spise phytoknækbrød.

Opskrift på Phytoknækbrød

Ingredienser

290 g phytoblanding (græskarkerner, solsikkefrø, hørfrø, sesamfrø og chiafrø)

10 g loppefrøskaller

1 -2 tsk. salt – gerne urtesalt

0,5 dl olie. Jeg bruger oliven- eller sesamolie.

3 dl kogende vand

Fremgangsmåde

Du blander de tørre ting (frø/ kerner, loppefrøskaller og salt). Tænder ovnen på 150 grader varmluft. Når ovnen er varm tilsætter du olie og vand til dine tørre ting og rører til det tykner og samler sig. Så deler du dejen i to og fordeler dem på to stykker bagepapir. Du tager et ekstra stykke bagepapir som du bruger til at lægge ovenpå dejen, så du kan rulle den tyndt ud mellem de to stykker papir med en kagerulle.

Du lægger bagepapiret med dej på hver deres plade og stiller begge plader i ovnen i ca. 30 min. Hold øje med det undervejs, så de ikke bliver sorte.

Efter ca. 30 min. tages phytopladerne ud og lægges på et stykke køkkenrulle for at suge lidt af olien. Når de er helt kølet af knækker du pladerne i mindre passende størrelser og lægger i en kagedåse eller en pose. De skal være sprøde, når du knækker dem, hvis de føles bløde giver du dem bare lidt længere i ovnen.

Phytoknækbrød smager godt alene eller med dyppelse som f.eks. hummus eller med f.eks. et stykke ost på.

Sådan virker Phytoøstrogen hormonbalancerende

En del hormonelle ubalancer skyldes det kvindelige kønshormon østrogen, som du kan have for meget eller for lidt af i kroppen. Østrogen produceres i dine æggestokke og hjælper med at sætter gang i modning af dine æg. Der findes også andre typer af østrogen som du får udefra.

Der er Xenoøstrogen som er i vores miljø f.eks. i drikkevand, plastik, hudplejeprodukter osv. Xenoøstrogen er hormonforstyrrende, fordi det sætter sig på dine cellemembraners receptorer, hvor din egneproduceret østrogen skulle sidde. Xenoøstrogen har ingen virkning, så de tager, så at sige bare pladsen og hæmmer dermed din egen østrogen i at kunne gøre sit arbejde. I værste tilfælde kan det fører til at din æg ikke modnes og dermed gør dig infertil.

Phytoøstrogen er et planteøstrogen, der findes i en række fødevarer som frø, kerner, grøntsager og korn. Phytoøstrogen er et mildt østrogen, der kan hjælpe med at holde Xenoøstrogenerne væk, da det også sætter sig på dine cellemembraners receptorer, men i modsætning til xenoøstrogen har phytoøstrogen en mild virkning, som dine egne østrogener.

Phytoøstrogen kan både hæmme og fremme din østrogenpåvirkning

Phytoøstroen kan både hjælpe dig, hvis du har for meget østrogen i kroppen og hvis du har for lidt. Om der er for lidt eller for meget afhænger f.eks. af, hvor du er i livet.

I den fertile alder – altså når du producerer æg og har din cyklus – udsættes du for relativt store mængder af østrogen. Overskud af østrogen kan give gener som ømme bryster, ødemer, humørsvingninger, hovedpiner, tågende tanker og smertefuld menstruation. I denne fase kan de mildere phytoøstrogener tage pladsen fra dine egne stærkere østrogener, og dermed hjælpe med at dæmpe nogle af generne.

I overgangsalderen holder du op med selv at producere østrogen og den lavere østrogenmængde kan give gener som f.eks. hedestigninger, osteoporose (knogleskørhed) og sarte/tørre slimhinder. Her kan phytoøstrogener fremme din østrogenpåvirkning, fordi de kan få kroppen til at tro, at der er mere østrogen tilstede, da phytoøstrogen jo bare er en mildere, men stadig en virksom form for østrogen end den du selv producerer.

Velkomstgave!

40 minutter Yin Yoga og meditation i 2 videoer

Meld dig til mit nyhedsbrev og få 2 gratis videoer med Yin Yoga og meditation.

Velkomstgave til dig!

40 minutter Yin Yoga og meditation i 2 videoer

Meld dig til mit nyhedsbrev, hvor jeg deler min viden om yoga - og prøv Yin Yoga og meditation derhjemme med det samme.